Gebroeders van Limburg Festival 2017

Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen

Van 26 tot en met 27 augustus 2017 vindt het 13e Gebroeders van Limburg Festival plaats in de Nijmeegse binnenstad. Het jaarlijks terugkerende festival staat geheel in het teken van de middeleeuwen en eert de rijke middeleeuwse historie die Nijmegen kent. Een heel weekend lang kun je zien en beleven hoe het leven in Nijmegen in de middeleeuwen is geweest. Leuk voor jong en oud!

Het festivalterrein

Het Gebroeders van Limburg Festival zal zich concentreren in en rondom de Stevenskerk, Stevenskerkhof, de Grote Markt en de Lange Hezelstraat. Alles op loopafstand van elkaar, waardoor je eenvoudig meerdere programma’s kunt volgen. En op de zondagmiddag vindt de traditionele optocht door de binnenstad weer plaats: de blijde incomste. Voor velen het hoogtepunt van het festival.

Stevenskerk

De Stevenskerk is het middelpunt van het festival. Van cabaret tot gruwelijke middeleeuwse operaties, er is genoeg te doen! Een verteller, een zilvertekenaar, rondtrekkende musici, middeleeuwse dans: u komt ogen en oren te kort! In de Stevenskerk is een unieke expositie te zien met voorwerpen die ook in de middeleeuwen deze kerk al sierden. Op zondagochtend vindt er een speciale Middeleeuwse Kerkdienst plaats ter ere van de Nijmeegse Gebroeders van Limburg.

Schilderwedstrijd: “Gemaakt in Nijmegen”

Dit jaar is het thema van het festival ‘Gemaakt in Nijmegen’. De Gebroeders van Limburg zijn ook ooit begonnen met schilderen in Nijmegen. Het festivalbestuur heeft daarom een schilderwedstrijd uitgeschreven. De deelnemende schilderijen moeten geïnspireerd zijn op de 13 maandbladen uit het getijdenboek, oftewel ‘Très Riches Heures du Duc de Berry’. De vijfentwintig mooiste schilderijen maken kans op een prijs. Deze kunstwerken worden in een unieke expositie tentoongesteld tijdens het festival. De prijsuitreiking vindt plaatst op zaterdagavond 26 augustus in de Stevenskerk.

Meer informatie over de wedstrijd vind je op: www.gebroedersvanlimburg.nl/schilderswedstrijd .

Avondprogramma: ‘Een reis door de tijd’

Op de zaterdagavond is er een bijzondere muziekvoorstelling in de Stevenskerk die u meeneemt door het verleden! We beginnen rond 1400 en gaan vervolgens door de eeuwen heen. Het themalied ondergaat in elke nieuwe periode een transformatie: van renaissance en romantiek tot een Drs. P- en popversie. Onze eigen Gebroeders van Limburg maken hier ook de uitslag van de schilderwedstrijd bekend!

Buitenprogramma

Op de Grote Markt zijn er historische kinderactiviteiten zoals broodjes bakken en het schieten met een trebuchet. Op het Stevenskerkhof worden diverse authentieke ambachten uitgevoerd. Laat u verrassen door intrigerende demonstraties en optredens. Blijf echter op uw hoede, spectaculaire roofvogels laten hun klauwen zien in de valkenierstent!

De binnenstad zal in het teken staan van middeleeuws vermaak. Tijdens uw bezoek kunt u namelijk zomaar eens verrast worden door een spontane muziek- of theatervoorstelling! Vergeet ook niet langs de marktkraampjes op de Lange Hezelstraat te struinen en een kijkje te nemen bij de levende taferelen rondom de Sint Jacobskapel.

Blijde Incomste

Op zondag trekt de Blijde Incomste door Nijmegen, met prachtige handgemaakte kostuums, dieren en rijkversierde wagens. Dit jaar zijn tijdens deze historische optocht weer enkele nieuwe aanwinsten te bewonderen, zoals een verlovingsscène uit het getijdenboek geschilderd door de Gebroeders van Limburg. Van het Hof van Gelre tot de Gelderse draak: de optocht zit vol verrassingen!

Belevenisroute

Altijd al een exclusief kijkje willen nemen in de verborgen middeleeuwse plekjes van Nijmegen? Laat u zich dan verrassen door de Belevenisroute! Deze route leidt u langs middeleeuwse kelders, verloren bierbrouwerijen en stadskastelen.

Nijmegen summer capital-logo-smallNijmegen zomerhoofdstad

Mede door dit evenement en de vele andere activiteiten kan Nijmegen zich met recht de zomerhoofdstad van Nederland noemen. De prachtige parken waarin het Gebroeders van Limburg Festival plaatsvindt laten ook zien waarom Nijmegen de Summer Capital van ons land is en daarmee steeds meer toeristen trekt. Nijmegen is dus zeker ook ideaal voor een lang weekend weg of zelfs een vakantie in eigen land. De mooie natuur en het rivierenpark op een steenworp afstand van en zelfs midden in de binnenstad maakt Nijmegen tot een unieke locatie die menig bezoeker van buitenaf ademloos verrast!

Meer over het Gebroeders van Limburg Festival

Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen 4Kijk voor het volledige programma van het festival op de website van de Gebroeders van Limburg. Ook zijn de nieuwtjes over het middeleeuwse festival te volgen op Facebook.

Datum: 26 en 27 augustus 2017
Plaats: 
Centrum van Nijmegen (o.a. Stevenskerkhof, de Grote Markt en de Lange Hezelstraat)
Kosten: Verschillend per programma, deels gratis

Foto's