Herdenking bombardement

Herdenking bombardement op 21 februari

Bombardement Nijmegen

Op donderdag 21 februari 2019 is het 75 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een bombardement waarbij bijna 800 mensen omkwamen en talloze mensen gewond raakten.

De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Heel Nijmegen staat hier op 21 februari 2019 bij stil.

Zoals ieder jaar wordt het bombardement herdacht met een kranslegging  bij De Schommel van het stadhuis en de herdenkingsdienst in de Stevenskerk op 22 februari. Dit jaar wordt er ook een muziektheaterstuk voorbereid en wordt er een ‘lint van licht’ gemaakt rond de brandgrens door de binnenstad.

Lint van Licht

De brandgrens van 3 kilometer moet om 20.00 uur zichtbaar zijn, dit gebeurt door led-lichten en brandende kaarsen. Maar er gebeurt nog meer:

  • hardlopers rennen met fakkels de route
  • 300 zangers, zangeressen en instrumentalisten laten muziek klinken
  • dichters en vertellers doen een voordracht op elke 150 meter van de brandgrens

 ,,Het moet een moment van leven en hoop voor de toekomst worden, omdat we elk jaar al stil staan bij de pijn van het bombardement’’, zegt Rob Jaspers.

Tentoonstelling

Het hele evenement duurt een kwartier. Na afloop kunnen bezoekers naar een speciale tentoonstelling in het Valkhof Museum over de kinddoden. Jaspers: “Van de 800 doden waren er zo’n 200 jonger dan 16 jaar. Verder zijn we bezig om ook de gezichten van de slachtoffers op één of andere manier in de stad te laten zien.”

Lees meer informatie op de website toonkunstkoor Nijmegen.

Herdenking bombardement 22 februari

Vanaf 11.30 uur is er een herdenkingsprogramma met een dienst in de Stevenskerk en een bijeenkomst bij het monument De Schommel aan de Raadhuishof. Sprekers zijn behalve burgemeester Bruls onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet en staatssecretaris Paul Blokhuis. Om 13.28 uur worden er 2 minuten stilte gehouden.

Oratorium ‘De pijn die blijft’

In de Stevenskerk is tussen 15.00 en 16.00 uur de eerste uitvoering van een muzikale herbeleving van het bombardement met toelichting door Bart Janssen.