Expat life in Nijmegen: Giulia, Italië

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Giulia uit Italië...

"Na mijn master in Italië wilde ik het land verlaten en ergens anders een toekomst opbouwen. Daarom zocht ik naar mogelijkheden om me meer te specialiseren en vond ik de master Human Geography aan de Radboud Universiteit.

Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik in Nijmegen. Naast mijn werk schrijf ik voor het tijdschrift Raffia en werk ik samen met de NGO COC Nederland, waar ik werk met LGBTQ+ asielzoekers, het organiseren van workshops en debatten, maar ook informatieve bijeenkomsten over mensenrechten en rechten van seksuele minderheden. 

Sommige Nederlanders zeggen misschien dat Nijmegen niet erg internationaal is, maar ik denk dat je als international je internationale bubbel hebt en dat er veel sociale activiteiten plaatsvinden. En ook politiek gezien vind ik Nijmegen een interessante stad. Het is erg links en een van de anarchistische steden in Nederland. Daarom heb ik er ook voor gekozen om hier te blijven, omdat de omgeving me erg aanspreekt. 

Natuurlijk heb je als international veel kleine cultuurschokken. Wat ik echter waardeer aan Nederland is de werkcultuur. Zelfs tieners op de middelbare school werken vaak. Je zou denken dat in een land dat zo rijk is als Nederland, mensen niet echt hoeven te werken vanaf zo'n jonge leeftijd, maar het tegendeel is waar. Ze beschouwen werk als een van de basiswaarden van hun cultuur en dit was erg verrassend en is iets wat ik waardeer aan de cultuur.

Waar ik echter wel mee worstel, is de mate van assimilatie die ik bereid ben voor mezelf te accepteren. Nederland wordt afgeschilderd als een land dat erg Engels-vriendelijk is - en dat is waar. Het is een heel internationaal land. Maar tegelijkertijd kom je er hier achter dat je zonder Nederlands veel beperkingen hebt op de arbeidsmarkt en in je sociale leven.

Ik heb het gevoel dat veel internationale studenten en werknemers verwachten dat er nooit van hen verwacht zal worden dat ze Nederlands leren. Maar dan komen ze er hier achter dat dat wel een probleem kan zijn. Ik heb vanaf het begin Nederlands geleerd, maar ik zou het op prijs hebben gesteld als het belang van het kennen van de Nederlandse taal op voorhand explicieter was geweest."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.