Stevenskerk

Adresgegevens

Openingstijden

  • Maandag:10.30 - 17.00 uur
  • Dinsdag:10.30 - 17.00 uur
  • Woensdag:10.30 - 17.00 uur
  • Donderdag:10.30 - 17.00 uur
  • Vrijdag:10.30 - 17.00 uur
  • Zaterdag:10.30 - 16.30 uur
  • Zondag:12.00 - 17.00 uur
  • Uitzonderingen

  • Zie: http://www.stevenskerk.nl/bezoeken/openingstijden-kerk/

Bedrijfsprofiel

De Stevenskerk,
Inspirerend Trefpunt voor kunst, cultuur en bezinning

De Stevenskerk is geen kerk meer in de gebruikelijke betekenis van het woord. In 1272 gewijd door Albertus Magnus, was het tot de reformatie een katholieke kerk. Tot aan het eind van de 20ste eeuw was de Stevenskerk in protestantse handen. Nu wordt de Stevenskerk beheerd door de particuliere Stichting Stevenskerk Nijmegen, die tot doel heeft de kerk te onderhouden en open te houden voor het publiek.

De Stevenskerk, al jaren hét icoon van de stad Nijmegen, streeft ernaar een ‘tempel zonder drempel’ te zijn, huiskamer van de stad, en, zoals in het logo staat: Inspirerend Trefpunt voor kunst, cultuur en bezinning. Zie onze website om een indruk te krijgen van het brede scala aan activiteiten dat er tegenwoordig in de Stevenskerk plaatsvindt.

De kerkgeschiedenis in vogelvlucht

Met de bouw van de kerk werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In 1273 werd de kerk gewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen. Van deze romaans-gotische kerk resteren de onderbouw van de toren en de meest westelijke traveeën van het schip.
Grootscheepse nieuwbouw vond plaats in de loop van de 15e eeuw, onder meer het koor en de straalkapellen. In de 16e eeuw bouwde men aan het transept en een klein deel van het schip. Na circa 1560 stokte de bouw, waardoor de kerk onvoltooid bleef.  De toren kreeg in de 15e eeuw een nieuwe klokkenverdieping.
Bij het bombardement op 22 februari 1944 stortte de toren voor een belangrijk deel in. Daarbij werd het zuid-westelijke deel van de kerk zeer zwaar beschadigd. De kerk liep ook grote schade op in de periode dat Nijmegen frontstad was. Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk grondig gerestaureerd en werd in 1969 feestelijk heropend in bijzijn van z.k.h. Prins Claus.
De inventaris van de kerk – te weten kansel, grafmonument voor Catharina van Bourbon, doophek, herenbanken, kaarsenkronen, orgels en een aantal fresco’s – zijn uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Foto’s: Patrick van Bree

 

Parkeermogelijkheden

Beperkt, parkeergarages op loopafstand

Agenda / Activiteiten

In de Stevenskerk vinden regelmatig concerten, exposities en congressen plaats. Zie de agenda op onze website.

Compleet overzicht

www.stevenskerk.nl/events/

Ticketprijzen

€0,00 - €35,00

Foto's

Impressieafbeelding
Impressieafbeelding
Impressieafbeelding