De 25ste Nijmegenprent

 

Elk jaar krijgt een vooraanstaand Nederlands kunstenaar de opdracht om een bijzonder grafisch werk te maken met Nijmegen als inspiratiebron.

nijmegenprentDe 25ste Nijmegenprent is een linoleumsnede met sjabloondruk van Diana Huijts. Deze jubileumprent wordt zoals gebruikelijk onthuld door de burgemeester van Nijmegen bij de start van de Vierdaagsefeesten in de Stevenskerk. Wat galeriehouder Theo van Stiphout (Intermedi-Art Kunstzaken) betreft is hiermee deze unieke serie prenten van Nijmegen voltooid.

Tijdens haar verkenning van Nijmegen maakte vooral het nieuwe rivierenpark veel indruk op Diana. Geïnspireerd door de 36 gezichten op de berg Fuji van de Japanse prentmaker Hokusai (1830) – maakte ze ‘12 Zichten op de Waal bij Nijmegen’. Uit haar serie  kozen  ruim 400 stemmers hun favoriete prent. Alle prenten kregen stemmen, maar de meeste gingen naar Zicht op de Waalkade en de Valkhofkapel , die daarmee dé Nijmegenprent 2018 werd. We zien een stad rijk aan cultuur en natuur, waar mensen werken, spelen en recreëren. Een plek waar mensen het goed hebben.
Alle 12 Zichten laten iets zien van het leven en de natuur rondom de Waal bij Nijmegen. De Nijmeegse dichter Jaap van den Born schreef bij elke prent drie dichtregels die prachtig aansluiten bij de diepere betekenis van de prenten. Anne Louman en Petra van Bloemendaal maakten hier een mooi jubileumboekje van.

De expositie met werk van Diana Huijts is te zien in de Zuiderkapel van de Stevenskerk tijdens de Vierdaagsefeesten en daarna  - aangevuld met een aantal vroegere Nijmegenprenten - tot 19 augustus 2018.