De vierde editie van InScience

 De opening van InScience 2018

De vierde editie van InScience, International Science Film Festival Nijmegen, gaat van start met de vertoning van de wetenschapsdocumentaire AlphaGo. Met het festivalthema Artificial Intelligence presenteert InScience je dit meeslepende verhaal over de ultieme uitdaging binnen kunstmatige intelligentie. Go-meester Lee Sedol nam het voor het eerst in zijn Go-carrière op tegen een computer tijdens een best-of-five game die door honderden miljoenen mensen over de hele wereld bekeken werd. Wat kan kunstmatige intelligentie onthullen over een 3000 jaar oud spel? Wat leert het ons over menselijkheid?

NTR Audience Award: op wie stem jij?

Een selectie van de beste wetenschapsdocumentaires maakt kans op de NTR Audience Award. De winnende film gaat naar huis met €2500. Stem tijdens het festival mee en bepaal wat de favoriete film van InScience 2018 wordt.

De thema’s in het programma van InScience zijn eindeloos. Over de ultieme uitdaging binnen de wereld van kunstmatige intelligentie, over het bouwen van een ster op aarde, over creativiteit en menselijke waarden in slimme machines, en over een expeditie door de adembenemende Okavango Delta.

Pim Haselager

Hij of is het een zij? Een het? De robot klopt al aan onze voordeur. Maar eenmaal in huis kan een robot gevolgen hebben die de ontwerpers of kopers niet beoogden. De omgang tussen mensen onderling bijvoorbeeld. Hoe zal die veranderen? En wat zijn de consequenties als mensen robots gaan gebruiken op manieren die niets meer met de bedoelingen van de oorspronkelijke ontwerpers te maken hebben? In zijn lezing gaat Pim Haselager in op de onverwachte gevolgen van ‘creatief robot-gebruik’.

Philip Blomm

Het Westerse model voor economie en democratie lijkt zich in een crisis te bevinden. Louter een anomalie of een bewijs van fundamentele verandering? Klimaatverandering en digitalisering ontwrichten samenlevingen, doen politieke structuren op hun grondvesten schudden en verwoesten ecosystemen over de hele wereld. Vanuit zo’n perspectief lijkt de huidige democratische crisis slechts een symptoom van een grotere transformatie die onze liberale idealen, mensenrechten en democratische participatie zal bedreigen.

Dit programma is in het Engels. 

Max Welling

Kunstmatige intelligentie wordt beschreven als een ontwikkeling met een even grote impact als die van elektriciteit en het internet. Hoe zal deze impact onze samenleving en dagelijks leven gaan beïnvloeden? Max Welling geeft ons een update over hoe het er nu voor staat en belicht de kansen en bedreigingen. Zal kunstmatige intelligentie ons vervangen op de arbeidsmarkt? Worden al onze beslissingen genomen door algoritmes? Wat betekent dat voor onze vrije wil? Zal de grens tussen echte en virtuele werelden vervagen wanneer augmented reality onderdeel wordt van onze dagelijkse werkelijkheid?

Voor meer informatie bezoek de website: https://www.insciencefestival.nl/