Kaaisjouwer Run eert Nijmeegse zakkendragers

kaaisjouwers run nijmegenIn de haven startte de run op zondag 13 januari. Er lagen zakken van 10 en 5 kilo klaar, maar de meeste kozen voor een zak van 10 kilo. Bij de start ging het peloton snelsjouwers een steil trapje op naar de Voerweg, die ook al heuvel op richting Burchtstraat loopt. Na 1 kilometer was het afleverpunt: bij het Marikenbeeld op de Grote Markt daar mochten de zakken gedropt worden. Via een route door Benedenstad en Valkhof kwam het peloton weer terug in de haven. Daar lagen nieuwe zakken te wachten. Eén rondje was ongeveer 2,5 kilometer, de meeste deelnemers liepen er vier. Elk rondje werd zwaarder, niet alleen vanwege de vermoeidheid maar ook omdat er steeds meer regenwater in de zakken zand ging zitten.


Bijna 200 sportievelingen stapten zondag in de voetsporen van de kaaisjouwers, die tot midden jaren 60 van de vorige eeuw zakken tot 80 kilo naar de Grote Markt brachten. Er waren twee titels te verdelen: De Kaaisjouwer 2019 voor de snelste man en de snelste vrouw. Die naam mogen dit jaar Christian Bakker en Ingrid van Rosmalen dragen, beiden uit Nijmegen. Zij finishten in respectievelijk 40.23 en 52.17.


De opbrengst van de run is bestemd voor een beeld van de kaaisjouwer waarvoor de komende jaren nog geld ingezameld moet worden. Deze eerste editie leverde nog niet veel geld op.