Minister OCW opent InScience 

Opening op 7 november van InScience

Minister Van Engelshoven opent de vierde editie van InScience, International Science Film Festival Nijmegen. Het vijfdaagse wetenschapsfilmfestival is het grootste wetenschapsfestival in Nederland  en sluit aan bij de doelstelling van het wetenschapsbeleid de verbinding tussen wetenschap en de samenleving te versterken. InScience (7 t/m 11 november) vertoont de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Het thema van InScience 2018 is Kunstmatige Intelligentie.

Actieve wetenschapscommunicatie is een speerpunt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het kabinet wil het debat over de gevolgen van wetenschappelijke ontwikkelingen stimuleren. Als wetenschapsfilmfestival draagt InScience op een innovatieve manier bij aan de organisatie van dat debat.

Johan van de Woestijne, festivaldirecteur, is trots dat minister Van Engelshoven het festival wil openen. “Het is een bevestiging van de koers die InScience heeft uitgezet om uit te groeien naar een festival van nationale betekenis, als podium waar wetenschap, maatschappij en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.”

InScience - International Science Film Festival Nijmegen

InScience is een voor Nederland uniek festival en vertoont de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar zijn verschenen op toonaangevende internationale festivals. Het festival volgt daarmee de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet. De interactie met het publiek wordt actief georganiseerd. Alle films worden begeleid door een verdiepend gesprek over de wetenschappelijke, maatschappelijke en/of ethische implicaties van wetenschappelijke ontwikkelingen.

Daarnaast organiseert InScience actief de ontmoeting tussen wetenschappers en publiek via programma-onderdelen als Do-It-Yourself Labs en Coffee and Science, waar bezoekers één-op-één met wetenschappers in gesprek gaan.

InScience kent een uitgebreid educatieprogramma. De samenwerking met Het Klokhuis (NTR) heeft geleid tot de instelling van de Klokhuiswetenschapsprijs, die jaarlijks tijdens InScience wordt uitgereikt. De prijs bestaat uit de verfilming van het onderzoek dat door een kinderjury is gekozen tot meest relevant voor hen.

Ambassadeurs en partners

Ambassadeurs van InScience zijn o.a. José van Dijck (president KNAW), Robbert Dijkgraaf (directeur Institute for Advanced Study Princeton), Daniël Dennett (Boston Massachusetts), Ben Feringa (nobelprijswinnaar chemie 2016), Hoyte van Hoytema (cinematograaf VS), Rob van Hattum (eindredacteur VPRO).

Het festival wordt ondersteund door kennisinstellingen (Radboud Universiteit, Radboudumc, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Max Planck Instituut, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Hochschule Rhein Waal), bedrijfsleven (Synthon, NovioTechCampus), overheden (gemeente Nijmegen, Provincie) en landelijke partners (KNAW/AvK, EYE Filmmuseum, NEMO Science Museum, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid). De NTR is mediapartner.