Museum De Bastei opent begin april

Na een verbouwing van praktisch drie jaar is het bijna zover: museum de Bastei opent eindelijk zijn deuren. Het museum aan de Waalkade gaat vanaf 19 februari proefdraaien en opent in het eerste weekend van april voor het grote publiek.

Verbinding tussen stad en natuur

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier de Waal. Je gaat hier op reis door verleden, heden en toekomst. De locatie is daarvoor ideaal: de geschiedenis van de rivier gaat hier terug tot de vorming van het landschap en de vroegste geschiedenis van de stad. De archeologische vondsten bieden een unieke kans om de relatie tussen stad en rivier te ontdekken. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteedt aan de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.  De rivier verbindt stad en natuur.

De Spiegelwaal

Ook riviermanagement is een belangrijk en actueel thema. Nijmegen realiseerde in 2015 een grootschalig project voor een klimaatbestendig rivierenlandschap, waarbij veiligheid en ruimte voor natuur speerpunt waren. Er werd extra ruimte gecreëerd voor de Waal, door middel van de aanleg van een nevengeul. Momenteel trekken we hier al profijt uit: dankzij de Spiegelwaal wordt het smeltwater vanuit Zuid-Duitsland  beter verdeelt en stroomt de Waalkade slechts minimaal onder.

Proefdraaien

De Bastei is een samenwerkingsverband tussen museum De Stratemakerstoren en het Natuurmuseum. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de afwerking en inrichting van het gebouw. Vanaf 19 februari worden in beperkte mate (school)groepen toegelaten tot het museum en kan de expositie "Take me to the river" van Paul Breuker bewonderd worden. In het eerste weekend van april opent het museum voor het grote publiek met een knallend openingsfestival.