Nieuwe Escape Room opent in Museum Het Valkhof

Escape Room onder het Valkhof

De nieuwste escape room van Nijmegen vind je binnenkort in Museum Het Valkhof. Of beter gezegd... onder het museum. In de kelder opent namelijk op 5 mei een nieuwe spannende en educatieve 'kamer' genaamd "Universiteit in verzet".

Met de educatieve escape room brengt de Radboud Universiteit een bijzondere gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in herinnering: dit voorjaar is het precies 75 jaar geleden dat rector magnificus Bernhard Hermesdorf de deuren van de universiteit sloot. In 1943 verplichtten de Duitse bezetters alle Nederlandse studenten een loyaliteitsverklaring te tekenen. Hermesdorf weigerde, als enige Nederlandse rector, om principiële redenen deze voor te leggen aan de studenten. Onvermijdelijk gevolg was de sluiting van de universiteit op 11 april 1943.

Studentenverzet

Deelnemers aan de educatieve escape room kruipen in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Hij was voorzitter van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting inmiddels verboden was door de bezetters. Hij speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verscheidene verzetsacties. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945, kort voor het einde van de oorlog. Door het oplossen van puzzels, vragen en opdrachten moet je proberen te ontsnappen.

De educatieve escape room ‘Universiteit in verzet’ is toegankelijk in het Nederlands, Engels en Duits.