Replica reliekhouder in de Stevenskerk

Replica van middeleeuwse reliekhouder te zien in de Stevenskerk!

Op 25 en 26 augustus 2018 vindt weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats in de historische binnenstad van Nijmegen. Het atelier Meijer van Doornewaard heeft speciaal voor het festival een schitterende replica gemaakt van een van de reliekhouders die afgebeeld worden op de Gregoriusprocessie.

Deze beroemde afbeelding komt uit het getijdenboek ‘Les Très Riches Heures du Duc de Berry’ gemaakt door de Gebroeders van Limburg. Er wordt een religieuze optocht in de middeleeuwen getoond. Paus Gregorius leidt deze processie om zo te proberen de pest te verdrijven uit Rome. Volgens de Legenda Aurea lukte dat nog ook. Na deze plechtige ommegang werd Rome bevrijd van de pest.

De reliekhouder
De priester in de zwarte koorkap draagt op de afbeelding, geschilderd over twee pagina's, een reliekschrijn waardoor Charles en Willem van het atelier zich hebben laten inspireren. De reliekhouder is gemaakt in de stijl van de laatgotiek. Een verfijnde vergulde constructie met sierstenen en filigraan rondom een zilveren reliekvaatje. Vier handgesneden heiligen sieren de hoeken. De reliekhouder is in zijn geheel van restmaterialen gemaakt. Vele uren werk hebben geresulteerd in een fantastisch object dat past in de Nijmeegse traditie van de edele ambachten, zeker in de tijd dat de Gebroeders van Limburg nog aan de Burchtstraat in Nijmegen woonden.

Replica tijdens het Gebroeders van Limburg Festival
De replica is samen met andere kunstschatten te bewonderen in de Stevenskerk tijdens het Gebroeders van Limburg Festival. De Gregoriusprocessie zal ook in levende lijve te zien zijn tijdens de speciale Middeleeuwse Kerkdienst in de Stevenskerk op zondagochtend 26 augustus. Op zondagmiddag gaat de processie vervolgens ook mee met de Blijde Incomste (historische optocht) door Nijmegen.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Limburg Festival op onze website: www.gebroedersvanlimburg.nl