Tentoonstelling “De kunst van het ambacht” in Museum Het Valkhof

Van 7 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 is in Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'De kunst van het ambacht - Van Maelwael tot Made in Nijmegen' te zien.

Nijmeegs vakmanschap is van alle tijden. Al in de middeleeuwen bracht de Waalstad productieve vaklieden voort. De gebroeders van Limburg behoorden daartoe, maar ook hun oom Johan Maelwael. Hij was destijds een gevierd kunstenaar in West-Europa. Maelwael staat aan het begin van de Nederlandse schildertraditie. Een innovatief vakman die indrukwekkende schilderijen maakte, maar ook verfijnde miniaturen op perkament, kleurrijke banieren en patronen voor stoffen. Niet voor niets is er in het Rijksmuseum een tentoonstelling aan hem gewijd.

600 Jaar later werken er in Nijmegen nog steeds vakmensen aan nieuwe ideeën, ontwerpen, producten en voorwerpen. Onder de naam ‘Made in Nijmegen’ heeft een aantal enthousiaste makers de krachten gebundeld. Met een kleine steek naar ‘Made in Taiwan’ willen zij laten zien wat er dichtbij huis, en niet door middel van massaproductie, allemaal gemaakt wordt. Een kwaliteitslabel met eigentijdse en onalledaagse producten, voor en door lokale makers.

Pieter Derks

Cabaretier en Nijmegenaar Pieter Derks gaat in drie filmpjes op zoek naar de grote 14-eeuwse schilder John Maelwael. Waar in de stad kunnen we nog werk van hem terugvinden? En hoe komt het dat er nog nauwelijks mensen zijn die van hem gehoord hebben? Maelwael is namelijk de eerste Nederlandse schilder die we van naam en werk kennen. Hij hangt prominent in het Louvre. Dan moet er toch wel iets heel bijzonders aan de hand zijn! De filmpjes zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van De Gebroeders van Limburg.

Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie.