SAVE THE DATE: MVO Award 3 juni 2019

Rijk van Nijmegen Uitdaging organiseert ook dit jaar weer de uitreiking van de MVO award. Zoals al vele voorgaande jaren is de Rabobank Rijk van Nijmegen hoofdsponsor van dit evenement. Dit jaar faciliteert het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen de MVO Award.

Voordragen kandidaten MVO Award tot 20 maart a.s.

Rijk  van Nijmegen nodigt u uit om kandidaten te nomineren voor deze uitreiking. Gegadigden zijn aantoonbaar maatschappelijk verantwoord en zichtbaar betrokken ondernemers in onze regio. Zij dragen zo bij aan een positief leefklimaat in het Rijk van Nijmegen. Alle aanmeldingen worden nauwkeurig beoordeeld op de drie hoofdaspecten: People, Planet en Profit. Kanshebbers voor de MVO award zijn ondernemers die zijn gevestigd in Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen of Wijchen.

Er is een aantal criteria voor nominering:
1) Stichtingen, verenigingen en social enterprises kunnen niet genomineerd worden voor de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen award.
2) De onderneming die u voordraagt bestaat minimaal 3 jaar en heeft meer dan 2 fte in vaste dienst.

Nieuwsgierig naar wie dit jaar de MVO Award wint? Kom naar de uitreiking op maandag 3 juni 2019. De tijd, de locatie en het programma worden later bekend gemaakt.

Hoe kunt u een kandidaat voordragen?

U kunt een kandidaat eenvoudig voordragen door te klikken op:
>>> KANDIDAAT VOORDRAGEN

Wilt u een start-up in het zonnetje zetten? 

Kent u een bedrijf dat recent gestart is en MVO hoog in het vaandel draagt en in de praktijk brengt? Ook dat hoort Rijk van Nijmegen graag van u via bovenstaande button. Mooie, nieuwe en stimulerende initiatieven zet Rijk van Nijmegen graag extra in het zonnetje tijdens de MVO Award-uitreiking op 3 juni 2019.

Rijk van Nijmegen ziet u graag 3 juni en/of hoort van u welk bedrijf/start-up u wilt voordragen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,
Rijk van Nijmegen Uitdaging

Ivonne Tusveld
Manager Rijk van Nijmegen Uitdaging
T: 06 – 34 00 04 31
E: ivonne.tusveld@rijkvannijmegenuitdaging.nl.

Terugblik Ondernemersavond

Druk bezochte avond in het teken van kansen voor 2019

Afgelopen dinsdag vond een druk bezochte avond plaats in het teken van kansen voor 2019. Circa 100 centrumondernemers bezochten de Stevenskerk voor deze feestelijke ondernemersbijeenkomst aan het begin van het jaar. Een mooie traditie lijkt geboren.

Terugblik op de avond

Na enige nuttige info over het nieuw ingevoerde binnenstadfonds (door Maarten Mulder), volgde een terugblik op de afgelopen Winterweken in de Stevenskerk en de mogelijke toekomst daarvan. Marjo van Ginneken hield vervolgens een presentatie over een belangrijk thema in 2019 ‘75 jaar vrijheid’. Deze kansrijke periode voor de binnenstad, begint met een bijzonder evenement op 21 februari ‘moment van leven, hoop en toekomst’ rond de brandgrens in de binnenstad. Journalist Rob Jaspers wist hier vurig over te vertellen.

Honderd ideeën voor de binnenstad

Voormalig nachtburgemeester, Angela Verkuijlen, daagde vervolgens de aanwezigen uit om met ideeën te komen voor verbetering van de binnenstad. De aanwezige ondernemers brachten zo’n 100 ideeën mee. Angela haalde ze op en hielt er een aantal tegen het licht om wat eerste prioriteiten te stellen. Met al deze ideeën gaan we de komende tijd aan de slag. Kijken wat haalbaar is en welke met inzet van het Binnenstadfonds een stapje verder gebracht kunnen worden.

Uitreiking Blauwe Steen 2018

Tenslotte was er de uitreiking van de Blauwe Steen 2018. Nimweegse Annie zette Rob Jaspers tot zijn grote verrassing in de schijnwerpers en steendrager 2017 Hubert Hendriks nam Rob op in het Broederschap van Steendragers. De avond werd vervolgens feestelijk afgesloten met een gezellige en informele borrel.

Enkele foto’s van de ondernemersavond:

 

 

 

Blauwe Steen voor Rob Jaspers

De Blauwe Steen voor dé ambassadeur van Nijmegen

Deze week ontving Rob Jaspers de Blauwe Steen uit handen van Hubert Hendriks, voormalig steendrager. Op de hoek Broerstraat/Burchtstraat is De Blauwe Steen te vinden waar, in de loop van de Nijmeegse geschiedenis, heel wat vonnissen ten uitvoer werden gebracht. Dieven werden bij wijze van pronkstelling enige tijd met een ijzeren ring op de Blauwe Steen vastgemaakt maar ook werden vingers en oren afgehakt. Het bestuur van de toenmalige Vereniging Binnenstad Ondernemers heeft in 1984 die pronkstelling in ere hersteld, om, in tegen stelling tot de bedoelingen in vroeger eeuwen, iemand te eren.

Blauwe steen Nijmegen

Over De Blauwe Steen

De Blauwe Steen kent verschillende dragers die zich vanuit een breed maatschappelijk veld bijzonder verdienstelijk gemaakt hebben voor de ontwikkeling van de stad Nijmegen. Allen hebben gemeen dat ze zich naast hun werk vaak belangeloos voor de stad inzetten, simpelweg omdat ze van de stad houden en Nimwegenaren in hart en nieren zijn. Soms kwamen ze uit het bestuur, cultuur, of de evenementenwereld. Soms zwoegden zij onvermoeibaar in vrijwilligersorganisaties of gaven vorm aan bijzonder projecten.

Over Rob Jaspers

Rob heeft zich al vele jaren als journalist professioneel ingezet voor Nijmegen. Vanuit deze rol heeft hij vele onderwerpen in en rond de binnenstad aan de orde gesteld. Daarnaast zet Rob zijn kennis graag in voor wie daar om vraagt. Met name alle ontwikkelingen rondom de Waal als stadsrivier maakten dat Rob steeds meer verhalen ontdekte en ging vertellen met de Waaltochten en het Nieuwscafé als extra podium. Bovendien weet hij belangrijke thema’s voor de stad de aandacht te geven die ze verdienen, zoals bijvoorbeeld het project rondom de Brandgrens samen met zijn dochter Bregje. Zijn passie voor de historie van de stad, in combinatie met zijn vertellende en enthousiaste karakter, maakt hem tot ware ambassadeur voor Nijmegen.

Zijn afscheid als journalist was voor het scheidende bestuur van de Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen aanleiding hem als dank, maar vooral als aanmoediging, de 36e Blauwe Steen uit te reiken. De uitreiking vond plaats tijdens een ondernemersbijeenkomst in de Stevenskerk. Nijmeegse Annie luidde de uitreiking op ludieke wijze in en de Blauwe Steendrager van 2017 Hubert Hendriks reikte de steen uit.

De traditie van jaarlijkse uitreiking van de Blauwe Steen zal wegens de beëindiging van de Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen voortgezet worden door het Huis voor de Binnenstad.

Blauwe Steendragers

1983 Dick Wijte
1984 Tonnie van Dongen †
1985 Harm Scheepbouwer †
1986 Leo van Stijn
1987 Ad Dupont
1988 Bernard van Welzenes
1989 John Bertine †, Gerard van Groningen
1990 Jan van Teeffelen †
1991 Ton Lenting
1992 Ben van Hees
1993 Erna van de Ven
1994 Ds. L. Colijn †
1995 Henk Budel †
1996 Wim de Mul
1997 Willem Alfrink
1998 Nol Smits †
1999 Hans van Delft
2000 Jac Trum
2001 Ronald Migo
2002 David Mulder †
2003 Ger Leenders
2004 Dick van den Heuvel †
2005 Clemens Verhoeven
2006 Henk Kersten
2007 Frans van Berkel
2008 Theo van Stiphout
2009 Truus Stuiver
2010 Wouter Framery
2011 Henk Stevens
2012 Elrie Bakker
2013 Diederik Grootjans
2014 Rens Schulte
2015 Els Stouthamer
2016 Goof Snoek
2017 Hubert Hendriks

Proef: gratis e-bike

Stap op je gratis e-bike en laat de auto staan

Doe je ook mee aan een e-bike proef voor medewerkers van bedrijven in het Nijmeegse centrum? Je mag drie weken gratis proefrijden op een nieuwe e-bike, van huis naar je werklocatie. Deze actie start zo spoedig mogelijk. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt de start en duur van de proefperiode bepaald. Check hieronder de voorwaarden en meld je direct aan.

Voor wie?

  •      Je werkt bij een bedrijf in het centrum van Nijmegen
  •      Je reist minimaal 3 keer per week met de auto naar je werk.
  •      Je woont op minimaal 5 km afstand van je werk.
  •      Je gaat akkoord met gebruik van je reisgegevens voor onderzoeksdoeleinden.

Wat levert je dit op?

Extra spaargeld (je hoeft niet te tanken), gratis conditietraining, geen files, geen parkeerproblemen en je draagt bij aan een schoner milieu (geen CO₂-uitstoot). Wat wil je nog meer…

Meld je aan voor de e-bikeproef!

Geef je gegevens (naam, emailadres, (thuis)postcode) door aan de Mobiliteitsmakelaar Regio Arnhem Nijmegen (Arno van der Steen, vandersteen@vno-ncwmidden.nl). Hij kan je ook van extra informatie voorzien. Zodra bekend is hoeveel deelnemers zich hebben gemeld, wordt het startmoment en de duur van de proefperiode bepaald. Aansluitend ontvang je een email met een link naar de website waar je een e-bike kunt reserveren. Vergeet niet VOL=VOL.

Veel e-bike plezier!

Uitnodiging voor ondernemers

Uitnodiging: Inspiratiesessie Economische Visie Nijmegen

Namens de gemeente Nijmegen nodigen wij alle ondernemers in de binnenstad uit voor onderstaande inspiratiesessie. Klik hier om aan te melden.

Met wie matcht u op de Beursvloer 2018?

Handelen met gesloten beurs, samenwerken en mooie verbindingen leggen. Dit gebeurt weer allemaal op de Beursvloer van Rijk van Nijmegen Uitdaging op maandag 5 november 2018 bij NSG Groenewoud. De Beursvloer is er voor elk bedrijf en elke vereniging, stichting of burgerinitiatief in het Rijk van Nijmegen.

Beursvloer Rijk van Nijmegen Uitdaging

Rijk van Nijmegen Uitdaging biedt maatschappelijke organisaties en bedrijven de kans om iets voor elkaar te betekenen. Dit gebeurt het hele jaar door via de website www.rijkvannijmegenuitdaging.nl maar ook een keer per jaar tijdens de Beursvloer. Als vereniging, stichting of burgerinitiatief heb je weinig geld, maar wel spullen, handjes of kennis nodig. Tijdens de Beursvloer helpt Rijk van Nijmegen Uitdaging daarom mooie verbindingen met het bedrijfsleven te leggen. Verenigingen en stichtingen zoeken samen met het betreffende bedrijf naar een tegenprestatie die past bij het karakter van hun organisatie. Oftewel, handelen met gesloten beurs.

Locatie Beursvloer 2018

De bijzondere locatie is meteen de eerste match van de Beursvloer 2018. NSG Groenewoud nodigt Rijk van Nijmegen Uitdaging opnieuw uit om de Beursvloer in de school te houden. Een bruisende en inspirerende omgeving die past bij het doel van de avond: zoveel mogelijk matches maken!

Resultaat 2017: Maar liefst 69 matches met een waarde van bijna € 67.000

Vorig jaar werden in slechts 90 minuten tijd 69 matches gesloten tussen het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Deze matches waren heel verschillend; van kennis en spullen tot handjes en overig aanbod. De 69 matches waren in totaal goed voor bijna € 67.000. Een resultaat om trots op te zijn!

Meest originele match 2017

Op de Beursvloer staat verbinden centraal. Eén van de vele mooie voorbeelden van de avond in 2017 was de match tussen Modderkolk en Trajectregie Nijmegen. Door deze match kregen nieuwkomers de kans om kennis te maken met de Nederlandse arbeidsmarkt en hier ervaring op te doen.

Gaat u de uitdaging aan op 5 november?

Heeft u nog materialen over of een uurtje advies te vergeven? Of zoekt uw vereniging nog hulp bij het ontwikkelen van een nieuwe strategie? Kom dan naar de Beursvloer van Rijk van Nijmegen Uitdaging op 5 november 2018 en laat u inspireren! Meld u aan of geef alvast uw aanbod of aanvraag door via www.rijkvannijmegenuitdaging.nl/beursvloer. Daar vindt u ook meer informatie over de Beursvloer 2018.

Sensoren meten drukte binnenstad

Proef met ‘live’ metingen van bezoekersstromen

winkelen nijmegenIedereen kan straks direct zien hoeveel mensen er op dat moment in de Nijmeegse binnenstad lopen. Samen met de gemeente gaan wij de komende tijd namelijk de passantendrukte in beeld brengen. Met twintig sensoren op verschillende plaatsen meten we 24/7 het druktebeeld in de binnenstad. Daarmee wordt het ook mogelijk vergelijkingen te maken met de drukte op andere momenten van het jaar.

Wat levert het op?

Dankzij de informatie die we daarmee verzamelen kunnen gemeente, ondernemers en wij als organisatie straks beter inspelen op bezoekersgedrag en behoeften van de bezoekers van de binnenstad. De gemeente kan zo bijvoorbeeld sneller iets doen aan plekken waar bezoekers bij drukte niet goed door kunnen lopen. Voor u als ondernemer is het onder meer interessant om te zien op welke momenten extra personeel nodig kan zijn of wat de beste openingstijden zijn. En wij als organisatie kunnen bijvoorbeeld het effect van marketingcampagnes meten.

Privacy staat voorop

Privacy van mensen is een absolute voorwaarde bij het uitvoeren van deze proef. De sensoren zetten de metingen onmiddellijk om in digitale, anonieme data en zijn dus nooit te herleiden tot een bepaald persoon.

Meer weten?

De metingen starten dit najaar nog. Wilt u meer weten over dit project, de metingen of de privacy? Kijk dan voor meer informatie op onze website of neem contact op met Maarten Mulder (m.mulder@centrumnijmegen.nl).

Lees meer:  Informatie passantenstromen

Overdracht duurzaam estafettestokje

Huis voor de Binnenstad beloond voor inzet energiebesparing

Op dinsdag 25 september wordt er in het Duurzaamheidscafé uitgebreid aandacht besteed aan het thema energiebesparing. Aangezien de maand september van het Green Capitaljaar gereserveerd is voor energiebesparing

Huis voor de Binnenstad heeft actief en ondernemend bijgedragen zie: http://duurzaam.centrumnijmegen.nl/, waarin viertal belangenorganisaties samenwerken (Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen, Koninklijk Horeca Nederland – afdeling Groot Nijmegen, Cultuur Netwerk Nijmegen, Vereniging Eigenaren Commercieel Vastgoed) en een winkelroute (de Eerlijke Winkelroute) hebben gemaakt.

In de Eerlijke Winkelroute zijn duurzame, biologische, eerlijke en tweedehandse ondernemingen in kaart gebracht. In het project gas(t)vrij is een koppeling gelegd tussen gasgebruik en onnodig open winkeldeuren en terrasverwarming, en biedt duurzame ondernemers ondersteuning met gerichte marketing.

Voor de themagroep Energiebesparing is het Huis voor de Binnenstad de geschikte opvolger voor het houderschap van het duurzaam estafettestokje!

Het stokje zal worden overgedragen aan het eind van het Duurzaamheidscafé door Thieu Hegger van Stadsbrouwerij De Hemel (het regenwaterbier) aan Turgay Tankir, voorzitter van het Huis voor de Binnenstad.

Wil je erbij zijn? Voor ieders gemak is het goed om vooraf een ticket te reserveren en tot 25 september!

Nacht van de Nacht

Nijmegen European Green Capital viert de Nacht van de Nacht

nacht van de nacht nijmegenOp zaterdag 27 oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats. Een nacht waarin we ieder jaar het donker vieren. Dat doen we met steeds meer organisaties en mensen. En jij kan hier ook aan meedoen. Bijvoorbeeld door een activiteit in het donker te organiseren en door buitenverlichting uit te zetten. Zo kunnen we laten zien hoe mooi de nacht kan zijn.

Doe ook mee

Nacht van de NachtInwoners, organisaties en bedrijven maken zo samen de nacht weer donker. Er kan van alles georganiseerd worden. Denk aan nachtelijke excursies, sterrenkijken, lezingen over het nachtleven van dieren en dineren bij kaarslicht zijn favoriet bij de bezoekers van de Nacht van de Nacht. Wil jij ook meedoen? Alle ideeën van  bedrijven en verenigingen zijn welkom. De gemeente Nijmegen, als European Green Capital en de Gelderse Natuur en Milieufederatie roepen heel Nijmegen op om deze nacht dit Green Capital jaar nog eens extra luister (ofwel duister) bij te zetten.

Aanmelden

Organisaties en bedrijven in Nijmegen die willen meedoen, kunnen contact opnemen met Marieke Gorkink van de GNMF. Ook kunnen zij hun activiteit zelf aanmelden op de landelijke website www.nachtvandenacht.nl. Daar staan ook voorbeelden.

nacht van de nacht nijmegen