Over het museum in Nijmegen

Museum in Nijmegen – Nijmeegs erfgoed schittert als parels

Het Nijmeegse erfgoed wordt in alle toonaarden verhaald en zowel laagdrempelig als verrassend getoond in een van de vier formele musea die het stadscentrum rijk is. Tel daarbij op een aantal aanwijsbare plekken in het centrum die cultuurhistorisch gezien beslist van museale waarde zijn, en het is duidelijk dat het erfgoed van de stad voor iedereen als parels ligt te schitteren. Bezoek dus snel een museum in Nijmegen!

Museum het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen

valkhof-museumIn Museum het Valkhof bevindt zich een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie, alsmede een verrassende collectie moderne kunst.

Op 14 september 1999 werd de nieuwbouw van Museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos geopend. Sindsdien heeft het museum gemiddeld zo’n 100.000 bezoekers per jaar weten te trekken.

Hoogtepunten in het tentoonstellingsprogramma van Museum Het Valkhof waren exposities over Jan Toorop (2003), Shinkichi Tajiri (2004), de Gebroeders van Limburg (2005) en Herculaneum (2006-2007).

Museum Het Valkhof heeft inmiddels een heel eigen plaats verworven onder de Nederlandse musea. De samenvoeging van een grote archeologische verzameling en collecties op het gebied van de oude kunst en moderne kunst geeft het museum een heel eigen signatuur.

Nationaal Fietsmuseum VELORAMA, Waalkade 107, Nijmegen

Dit Nationaal Fietsmuseum is, opvallend genoeg, het enige fietsmuseum dat Nederland rijk is. Het museum herbergt een schat aan informatie over de fiets, compleet met 250 echte antieke exemplaren die in het museum tentoon worden gesteld.

velorama-nijmegenHet wonder op wielen vinden wij zo gewoon dat we ons bijna nooit afvragen hoe en door wie het allemaal bedacht is. Bezoekers uit allerlei landen, maar veelal ook vanuit ons eigen land, zijn het met ons eens: de fiets is een prachtige uitvinding! Sta er eens bij stil in dit unieke museum en geniet van de historie van het zo geliefde stalen ros.

VELORAMA opende in 1981 aan de Waalkade te Nijmegen. Het is voortgekomen uit een privécollectie antieke en eigentijdse fietsen en accessoires, bijeengebracht door de oprichter G.J. Moed.

In eigen atelier worden aanwinsten gerestaureerd die doorgaans in slechte staat zijn. Ze zijn 100 à 150 jaar oud, of nog ouder. Door de historie van de fiets vast te leggen probeert VELORAMA een bijdrage te leveren aan een groeiende inzet van de moderne fiets voor duurzaam vervoer op de korte afstand.

Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen

Het Natuurmuseum biedt een museaal schouwvenster op een groot aantal dieren, planten en stenen uit de regio. De collecties en de uitgebreide informatie die in het Natuurmuseum te vinden zijn, vinden versterking in de aanwezigheid op loopafstand van het prachtige natuurgebied ‘De Gelderse Poort’.

Wie binnen kijkt, ziet buiten meer! is de slogan van het Natuurmuseum. Gelegen in het centrum van Nijmegen is het museum hét startpunt voor een dagje uit in de wildernis van rivier en heuvels, met bevers, wilde paarden, vogels, reeën, das en zwijn. Met verrassende, interactieve tentoonstellingen en activiteiten zoals veldlessen, natuurtochten en ganzenexcursies wil het museum bezoekers enthousiast maken voor de natuur. Er zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee vanuit het museum zó het natuurgebied verkend kan worden. Voor kinderen is er in dit museum veel te beleven. Binnen maken ze leuke speurtochten door de exposities en doen ze games, buiten kunnen ze mee met een spannende ontdekkingstocht door de natuur.

Museum de Stratemakerstoren, Waalkade 83-84, Nijmegen

Een unieke vestigingstoren uit de zestiende eeuw die pas in 1987 werd ontdekt. In de ondergrondse gangen stonden destijds kanonnen opgesteld om de stadspoort te verdedigen.

museum-stratenmakerstorenDe vaste collectie van Museum De Stratemakerstoren bestaat uit de inrichting van een 16e-eeuwse verdedigingstoren, waarbij op heldere wijze inzichtelijk wordt gemaakt hoe het leven zich in die tijd in, op en rond stadswallen van een stad als Nijmegen zich afspeelde. Verder worden in Museum De Stratemakerstoren regelmatig wisselexposities met betrekking tot de historie van de vestingstad Nijmegen gehouden.

Het centrum in Nijmegen telt naast de vier formele musea nog een aantal gebouwen en plaatsen die zeker enige museale waarde toegedicht kunnen worden en daarom een museum bezoek meer dan waard zijn.

• In de Kruittoren in het Kronenburgerpark huist het Grootmoeders Keuken museum, een privé-initiatief dat alleen op afspraak (tel. 024 6776852, ’s avonds) te bezoeken is.

• Het Regionaal Archief Nijmegen op het Mariënburgplein beheert de archieven van gemeenten in de regio, bedrijven, verenigingen en particulieren. Daarnaast bewaart het archief een grote collectie boeken en tijdschriften, foto’s, kranten, affiches, (bouw)tekeningen, geluids- en videobanden en diverse collecties. Er worden regelmatig mini-exposities gehouden.

• De Mariënburgkapel op het Mariënburgplein werd jarenlang af en toe gebruikt als expositieruimte. Sinds eind 2009 is het middeleeuwse monument voor het publiek toegankelijk als ‘Huis van de Nijmeegse Geschiedenis‘. Er zijn altijd thema-gestuurde exposities te zien.

• Het historisch deel van het stadhuis van Nijmegen aan de Burchtstraat dateert oorspronkelijk van 1553. Het herbergt een groot aantal historische en modernere kunstwerken. Hieronder bevinden zich onder andere het beroemde Raadsel van Nijmegen, de galerij met burgemeesterportretten, en de vermaarde verzameling 17e eeuwse wandtapijten van Vlaamse en Hollandse origine.

• Kasteelruïne en park Het Valkhof is historisch gezien wellicht de meest interessante plek van Nederland. Aan deze strategische heuvel, die hoog uittorent boven de Waal, is bijna de hele geschiedenis van West-Europa af te lezen. Romeinen bouwden hier een vesting en bleven 400 jaar. Karel de Grote bouwde er een palts (paleis). Vikingen overwinterden hier en staken de burcht in de brand. Tal van keizers van het Heilige Roomse Rijk resideerden hier. Sommigen trouwden op het Valkhof, anderen werden hier geboren of bliezen er hun laatste adem uit. Het Valkhof heeft zijn naam te danken aan de valken die gehouden werden op het voorhof van het kasteel. Keizer Frederik I Barbarossa was een van de eersten die zich in Europa intensief met de valkerij bezighield: sindsdien een exclusief tijdverdrijf van de adel. Twee kasteelresten werden gespaard van de slopershamer: de St.-Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne. Als doekje voor het bloeden werd een park aangelegd in Romantische stijl.

Meer informatie: www.valkhof.nl/geschiedenis

In de onmiddellijke omgeving van Nijmegen zijn nog drie internationaal bekendstaande musea te vinden.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek laat op indrukwekkende wijze de betekenis van vrijheid zien door middel van foto’s, objecten, filmbeelden, diorama’s en een nagebouwde schuilkelder.

Het Afrika Museum bij Berg en Dal laat bezoekers kennis maken met Afrikaanse kunst en culturen. Het museum biedt een fraaie collectie en een buitenmuseum met een sterk educatief karakter.

Het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting geeft een eigentijdse kijk op de religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van het huidige Europa zoals jodendom, christendom en islam.