Over theaters

Theater in het centrum van Nijmegen

Het centrum van Nijmegen speelt een hoofdrol in het stedelijke en regionale theaterleven. Van groot tot klein zijn er podia te vinden waar de muzen van toneel, dans en alle vormen van muziek zich thuis voelen. Te beginnen bij de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, allebei aan het Keizer Karelplein gelegen. Deze theaters bieden een breed, actueel programma aan van een hoog niveau. Maar er is meer…

Stadschouwburg

De Stadsschouwburg is het theater waar vrijwel alle grote toneel-, musical- en dansproducties in Nederland tot uitvoering komen. De Stadsschouwburg van Nijmegen behoort dan ook tot de grotere theaters in Nederland. Jaarlijks komen er ruim 100.000 bezoekers naar de gevarieerde voorstellingen die geprogrammeerd worden. Daarnaast zijn er nog congresbezoekers, feestgangers, expositiebezoekers en vele anderen die jaarlijks het gebouw bezoeken.

De Stadsschouwburg heeft openbare parkeergelegenheid bij de hand en ligt op loopafstand van spoor- en busstation.

theaters nijmegen

De Vereeniging

Concertgebouw De Vereeniging is voor talloze, zowel klassieke als eigentijdse, musici het favoriete podium omdat de akoestiek in De Vereeniging nauwelijks onder doet voor die van bijvoorbeeld de Scala in Milaan. Het uit 1915 daterende multifunctionele gebouw van architect Oscar de Leeuw is sfeervol, stijlvol en verrassend uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau. Het gebouw is in 1999 geheel gerestaureerd en gerenoveerd, waarbij de zalen in originele staat zijn teruggebracht. Concertgebouw De Vereeniging biedt gastvrijheid in de vorm van een theatercafé en een restaurant en beschikt bovendien over een eigen parkeerterrein. Naast muziekuitvoeringen van allerlei aard, is de Vereeniging ook het decor voor congressen, beurzen en tal van feestelijke bijeenkomsten.

De Lindenberg

De Lindenberg, in het centrum van de stad, zo heet het Huis voor de Kunsten in Nijmegen. Hier kan het ontluikende kunstzinnige talent –professioneel of amateur- zich ontwikkelen van de eerste voorzichtige schreden tot pronken op het podium. De kenmerken van wat geboden wordt zijn het onaffe, ruwe, ongepolijste en gedurfde culturele aanbod voor jong en oud.

De Lindenberg is dé plek waar professionals, amateurs, cursisten en publiek elkaar ontmoeten in een cultureel en kunstzinnig nest. Het Huis voor de Kunsten biedt een podium waar beeldend kunstenaars van binnen en buiten de Lindenberg hun kunsten kunnen vertonen. De hele week staan de deuren van de expositieruimte open. Het Lindenberg Theater onderscheidt zich met een groot aanbod in zowel professionele-, als amateurvoorstellingen op vier verschillende podia.

www.delindenberg.com

theaters nijmegenArthouse LUX

Voor het betere theater op de vlakke vloer kunnen liefhebbers terecht bij arthouse LUX Nijmegen. De theaterzaal van LUX aan het Mariënburg en VillaLUX aan de Oranjesingel bieden plaats aan debat, dans en cabaret.

Vlaams Cultureel Kwartier

Stichting Het Vlaams Cultureel Kwartier (VCK) is een betrekkelijk nieuwe speler in het culturele veld van Nijmegen, gevestigd in het monumentale Vlaams Arsenaal in het bruisende hart van de stad. In het Vlaams Arsenaal vindt door middel van een uitgelezen programmering de bevordering van de culturele uitwisseling tussen Vlaanderen en Nederland, in het bijzonder tussen de Vlaamse cultuursteden en het Rijk van Nijmegen/Gelderland plaats. Het VCK heeft een eigen zaal tot haar beschikking waar cursussen, tentoonstellingen en optredens georganiseerd worden.

www.vcknijmegen.nl

Kolpinghuis Nijmegen

Een echt Nijmeegs theater, vooral gekoesterd door het verenigingsleven, is het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat, een van de Nijmeegse ringstraten. Het Kolpinghuis is een modern zalen-, vergader- en congrescentrum met ruimten voor alle soorten bijeenkomsten, waaronder (jeugd)theater- en cabaretvoorstellingen. Het Kolpinghuis biedt de keuze uit diverse zalen, beschikt over ruime cateringfaciliteiten en ligt in de buurt van parkeervoorzieningen en heeft openbaar vervoer op loopafstand.

www.kolpinghuis.nl

St. Stevenskerk

De St. Stevenskerk, het grootste monument als middelpunt van Nijmegen, stamt uit de 13e eeuw en is van oorsprong natuurlijk een kerkgebouw. Bij het bombardement op 22 februari 1944 stortte de toren voor een belangrijk deel in. Daarbij werd het zuid-westelijke deel van de kerk zeer zwaar beschadigd. De kerk liep ook grote schade op in de periode dat Nijmegen frontstad was. Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk grondig gerestaureerd en werd in 1969 feestelijk heropend in bijzijn van z.k.h. Prins Claus.

Tegenwoordig is de St. Stevenskerk van alle markten thuis en biedt het rijksmonument ook podium aan theater- en muziekvoorstellingen, concerten en exposities, congressen en beurzen. De kathedrale kerk biedt een schitterende omgeving voor bijeenkomsten van 10 – 1000 personen.

www.stevenskerk.nl